Wednesday, March 10, 2010

SELINGAN LAGI - HADIS PILIHAN....DENGKI...

Riwayat Ibnu Hibban dan Al-Baihaqi...

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Tidak berkumpul di dalam hati seorang manusia antara iman dan dengki"


HURAIANNYA ;-


1. Hasad dengki itu adalah seumpama api yang akan memakan segala kebaikan yang dilakukan oleh seseorang seperti api yang membakar kayu.

2. Adanya perasaan dengki menunjukkan iman seseorang itu belum sempurna malah dengki merupakan sifat yang diwarisi daripada syaitan. Kerana dengkilah maka syaitan menggoda Adam a.s hingga terkeluar daripada syurga dan kerana dengki juga maka terjadinya pembunuhan di antara Qabil dan Habil.


3. Seorang pujangga Arab pernah berkata: "Orang hasad tidak akan senang hidupnya dan orang bakhil tidak akan berbudi dan tidak dapat dijadikan kawan orang yang selalu jemu dan tidak ada kemanusiaan bagi pendusta. Dan tidak dapat diterima pendapat orang yang khianat dan tiada budi bagi orang yang tidak berakhlak.


4. Dengki yang diharuskan dalam Islam hanyalah dengki yang menjadikan manusia berebut-rebut melakukan kebaikan seperti berlumba-lumba menuntut ilmu atau berlumba-lumba melakukan ibadat dan yang seumpamanya.


ALLAHUMMA YA MUQALIBAL QULUB, SABITT QALBI AALA DINIKA, WAALA THOAATIK..


SHOLAWAT SYIFAA JUGA BOLEH MELAPANGKAN HATI KITA BILA DISERANG SAKIT HATI KEPADA ORANG LAIN.. SELAMAT MENCUBA..SEBAB SAYA TELAH MENCUBANYA.. TERNYATA MEMBERI KESAN KEPADA HATI..INSYAALLAH.

No comments: